Nylansering av webbplatsen onsdag 4/10

Onsdagen den 4 oktober är det äntligen dags! Då lanseras vår helt uppgraderade webb med massa fina nyheter. Detta innebär att det kan förekomma vissa störningar mellan kl. 8 - 8.30 innan allt är på plats. Vi hoppas ni har överseende med detta och att ni kommer att tycka mycket om alla nya funktioner!

För frågor kontakta IT-bibliotekarie Lisa Sjödin på 031-792 14 38 eller lisa.sjodin@partille.se. 

Tjuvtitt på vår uppgraderade webbplats

Snart är det dags att visa vad några av oss jobbat med länge. I oktober lanserar vi vår uppgraderade och mobilanpassade webbplats! Vi tänkte ger er en liten tjuvtitt på vad ni har att vänta.

Förutom att det blir snyggare så är den kanske viktigaste förändringen att webbplatsen kommer att bli responsiv, alltså anpassa sig till surfplattor och smarta mobiler. Här kan ni se hur det kommer att se ut i mobilläge. 

När vi har frågat er som använder vår webbplats har ni sagt att det viktigaste är att det är lätt att använda de viktigaste funktionerna, som att söka böcker, reservera och se öppettider. Det har vi tagit fasta på, och så mycket som möjligt försökt förenkla för våra användare. Nu kommer det bland annat att vara lättare att se om en bok finns inne och i så fall var den finns. 

Det kommer också att vara lättare att få överblick över vad som händer på biblioteket, och inte missa något av våra evenemang. I vår kalender hittar du allt som händer på biblioteket, från dagens datum och framåt. 

Det här var bara några av alla nyheter i den uppgraderade webbplatsen. Vi hoppas ni kommer att gilla den och tycka att den är är enkel att använda!

Författarbesök: Mehmed Đedović

Mehmed Đedović är journalist, poet och författare som skriver böcker både för barn och vuxna. Nu besöker han Partille bibliotek för att berätta om sitt prisbelönta skrivande.

OBS! Föreläsningen hålls på bosniska. Fri entré!

Tid: 22 september kl. 14-16

Sommarens mest lånade böcker

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu när hösten och ruskvädret verkligen är här kan sommaren kännas avlägsen. Men visst kan det för oss bokälskare ändå kännas lite mysigt att med gott samvete kunna kura upp sig i soffan med en härlig bok. Här kan du se vilka böcker som lånades mest under sommaren. Kanske hittar du ett bra boktips för höstläsningen? Tryck på titlarna för att komma till boken!

Topp 5 romaner:

1. Marie Jungstedt: Det förlovade landet

2. Camilla Läckberg: Häxan

3. Elena Ferrante: Det förlorade barnet

4. Elena Ferrante: Den som stannar, den som går

5. Jo Nesbø: Törst

 

Topp 5 fackböcker: 

1. Tommy Berggren: Tommy

2. Elsie Johansson: Riktiga Elsie

3. Tino Sanandaji: Massutmaning

4. Åsne Seierstad: Två systrar

5. Jenny Diski: Den sista resan

 

Topp 5 e-böcker:

1. Hanya Yanagihara: Ett litet liv

2. Jojo Moyes: Toner i natten

3. Stefan Ahnhem: Arton grader minus

4. Majgull Axelsson: Ditt liv och mitt

5. Åke Edwardson: Över gränsen

 

Topp 5 barnböcker:

1. Jeff Kinney: Helt ute

2. Ingelin Angerborn: Sal 305

3. Martin Widmark: Modemysteriet

4. Helena Bross: Passa lillasyster

5. Martin Widmark: Fängelsemysteriet

 

Topp 5 ungdomsböcker: 

1. James Dashner: I dödens labyrint

2. Maria Gripe: Skuggan över stenbänken

3. Lois Lowry: Den utvalde

4. Sofia Nordin: En sekund i taget

5. Rick Riordan: Kampen om labyrinten

 

 

Biblioteket stängt torsdag 28/9

Nu på torsdag den 28 september har biblioteket stängt p.g.a. den pågående Bokmässan i Göteborg. Kanske ses vi där? 

Övriga dagar har vi öppet precis som vanligt. Välkomna!

 

Spana in årets program!

 

Raoul Wallenbergs dag: Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage

Visste du att det finns en särskild dag för civilkurage och medmänsklighet i Sverige? Nu på söndag den 27 augusti, på Raouls namnsdag, hedras minnet av Raoul Wallenberg som räddade livet på tiotusentals judar under andra världskriget. 

Det Raoul Wallenberg stod för är inte historia. Idag, kanske mer än någonsin, måste vi agera i hans anda. Raoul Wallenberg Academy har sammanställt en lista med "100 saker du kan göra för att skapa en bättre värld för oss alla". Punkter från listan: "betala en taxi åt någon som går hem själv sent på kvällen", "packa varor åt någon i matvarubutiken som inte kan göra det själv", och "besök en flyktingförläggning nära din hemort. Fråga de boende vad du kan hjälpa dem med".  

Här på biblioteket kommer vi närmaste veckan att uppmärksamma Raoul Wallenbergs dag med en utställning där du kan läsa mer om Raoul Wallenberg. Där hittar du också hela listan med tips som du kan ta med dig hem. 

Vill du veta mer om Raoul Wallenberg? Se filmen nedan från Raoul Wallenberg Academy!

 

Bok blir film

Film är bäst på bok, eller hur var det nu igen? I år släpps många filmer och TV-serier som bygger på böcker, och vill du läsa dem finns de förstås att låna på biblioteket. Här kommer några tips på böcker som går att se på bio under 2017: 

Nattens dåd av Dennis Lehane

I 20-talets Boston har maffiabossarna kontroll över stan, och polissonen Joe Coughlin njuter av sin ryktbarhet i den undre världen. Så gör han ett misstag, och faller hårt. Ben Affleck spelar Joe, och filmen hade premiär 20 januari.


Ingenting och allting av Nicola Yoon
Maddy är en tonåring med en sjukdom som gör att hon har ett dåligt immunförsvar, så dåligt att hon inte har kunnat lämna sitt hus på 17 år. Så flyttar Olly in i huset mittemot, och efter att ha chattat och blivit förälskade i varandra inser Maddy att hon, trots riskerna, måste få träffa honom. Filmen hade premiär 9 juni.

 

Det av Stephen King
Det utspelar sig i Maine, där monsterclownen Pennywise lemlästar barn och sätter skräck i hela samhället. Fyra 11-åringar går samman och trotsar clownen, som försvinner för en tid. 25 år senare dyker han upp igen och det numera vuxna gänget måste möta Pennywise igen. Bill Skarsgård spelar Pennywise, och filmen har premiär 8 september. 


Snömannen av Jo Nesbø
En kvinna försvinner i Oslo, och kvar i hennes trädgård står en otäck snögubbe med hennes halsduk runt halsen. Det visar sig att fler kvinnor försvunnit under liknande omständigheter, och kommissarie Harry Hole kopplas in på fallet. Tomas Alfredson regisserar filmen som har premiär 13 oktober.

 

Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie 
I Christies klassiska deckare är det detektiven Hercule Poirot som befinner sig på den exklusiva Orientexpressen när ett bestialiskt mord begås. Ingen har kunnat lämna eller kliva ombord på tåget, så mördaren måste finnas bland passagerarna. Många stora namn i rollistan, bland andra Johnny Depp, Michelle Pfeiffer och Kenneth Branagh. Premiär 24 november. 

Jane Austen har fattats oss i 200 år

Författarinnan Jane Austen dog den 18 juli 1817, blott 41 år gammal. Redan i unga år började hon skriva men publicerade inte sin första roman Förnuft och känsla förrän 1811. Under hennes levnad publicerades ytterligare tre, Stolthet och fördom, Mansfield Park samt Emma. Samtliga utspelar sig i lantlig miljö inom den engelska aristokratin och hennes styrka fick väl sägas vara hennes förmåga att beskriva personer och olika situationer ur vardagslivet med en raffinerad ironi.

Förra året begav jag mig till Tjolöholms slott för att se utställningen med kläder från några utav filmatiseringarna som gjorts utifrån hennes böcker. Det är synd att jag inte har tillgång till den bilden nu, men man kan inte ta miste på min nöjdhet när jag står bredvid skjortan Colin Firth bar i BBCs version av Stolthet och fördom från 1995. Ni som sett minns den berömda sjöscenen.

Nu kan det tänkas att någon blir avundsjuk, men förtvivla icke! I år kan man besöka Skoklosters utställning "Jane Austens värld" och titta på bland annat ovan nämnda skjorta. Kolla in programmet här. Böckerna lånar du hos oss.

Ha nu ett fint Austen-år!

/Josefin

 

Elisabeth Åsbrink - 1947

 

Elisabeth Åsbrink skriver om en spännande och skrämmande bit nutidshistoria i boken 1947. En får via olika kända och okända personer, placerade i olika delar av världen, en inblick i hur otroligt osäkert och tumultartat det var i stora delar av världen efter andra världskriget. Det i sig är kanske inte en nyhet, men Åsbrinks faktaurval för att belysa olika livsöden och händelser precis efter kriget gör boken sammantaget väldigt intressant. Elisabeths Åsbrinks 1947 är klassificerad som en faktabok, men språket är närmast skönlitterärt och bitvis personligt. 1947 har länge legat i min ”att-läsa-hög” och nu när jag äntligen sent omsider kommit till skott så undrar jag varför jag väntat så länge. Det är en mycket välskriven bok som en har behållning av ur ett mänskligt/socialt perspektiv såväl som historiskt. En lättläst faktabok att läsa var man än befinner sig!

 

Trevlig sommar!

 

Rebecca

Pia Minati: Vem som helst men inte Magdalena

På kvällen den 7 september 2004 tar Pia Minatis dotter Magdalena sitt liv. Hon är 21 år gammal och en begåvad och framgångsrik ung kvinna, som utbildar sig till sitt drömyrke på läkarprogrammet i Linköping. Nu har Magdalenas mamma skrivit en väldigt fin bok om sin dotter. ”Vem som helst men inte Magdalena” utkom på Idus förlag i december 2016. Det är en mycket finstämd och välskriven kärleksförklaring till ett älskat barn som till sist inte längre orkade leva. Jag sträckläser de 180 sidorna på en enda kväll. Pia Minati undervisar på Lärarhögskolan och skriver med en lyhörd detaljrikedom som är rakt igenom imponerande. ”Vem som helst men inte Magdalena” är en litterärt skriven bok, språket är stundtals poetiskt och varje ord känns som om det vägts på guldvåg. Kärleken till dottern lyser igenom på varenda rad. Titeln är hämtad från en bestört kommentar från en av Magdalenas kurskamrater på läkarlinjen. På minnesstunden några dagar efter hennes död yttrar en av vännerna just de ord som nu fått ge boken dess namn.

”Vem som helst men inte Magdalena” tar oss rakt in i händelseförloppet, och börjar på förmiddagen den 7 september 2004. Vi är i Fisksätra i Nacka där Pia Minati bor och just då har dottern hemma på besök. Boken är skriven i jag-form, författaren vänder sig direkt till Magdalena och det gör texten extra berörande. Vartannat kapitel utspelar sig den ödesdigra 7 september och är försett med exakta tidsangivelser. Vartannat kapitel tar oss tillbaka i tiden; först två dagar, sedan allt längre bakåt, ja, ända tillbaka till en dramatisk cykelolycka som femåring och Magdalenas födelse 21 år tidigare. Stundtals är det rent hjärtskärande att läsa Pia Minatis förtvivlade vittnesbörd:

”Jag önskar att jag hade kommit på något bättre att säga. Att jag hade kunnat hjälpa dig på riktigt. Men jag hade bara min kärlek och oro”, skriver hon efter ett av många svåra samtal med sin dotter om hennes mående.

Fina är också beskrivningarna av mor-dotter-relationen som verkar ha varit varm och förtrolig. Pia Minati låter oss ta del av många enkla vardagssituationer om deras liv tillsammans, och hur hon saknar Magdalena i veckorna då hon befinner sig i Linköping för studier.

”Vanligtvis lever vi ett lugnt hemmaliv, tar långpromenader och umgås över matlagning och måltider. Läser och tittar på teve och delar erfarenheter och tankar”, skriver Pia Minati.

I bokens andra del försöker hon förstå. Hon söker kunskap, slår ett slag för psykisk livräddning, och beskriver hur hon själv brottats med svåra skuldkänslor, letar signaler som borde ha fått henne att inse allvaret och hur dåligt hennes dotter egentligen mådde. Hon skriver om hur lätt det är att som förälder skuldbelägga sig själv:

”Som förälder skuldbelägger man sig per automatik. Man letar efter svagheter i anknytning och brister i omsorg. Man söker efter konstigheter i beteendet eller udda särdrag i personligheten”, skriver Pia Minati.

Hon pratar med andra som kände Magdalena, med kurskamrater; samtliga säger att de ingenting märkte, att Magdalena alltid var så glad och stark, och mån om att peppa och uppmuntra sina vänner. Pia noterar att hon visst kunde vara nedstämd i perioder, framför allt de sista månaderna då hon för första gången i sitt liv kom i kontakt med psykvården och fick antidepressiva mediciner utskrivna, men att hon alltid skötte studierna, hygienen och att lägenheten i Linköping alltid var välstädad och fräsch. I sin jakt på svar kontaktar Pia Minati ledande forskare på suicidområdet, läser all litteratur hon kommer över och går till och med en utbildning i suicidprevention, utan att berätta för någon där att hon är personligt drabbad. Men hon håller ihop sig och gråter istället ut på kvällarna efter att ha kommit hem från dagens föreläsningar. Drivkraften att försöka förstå vad Magdalena gått igenom är starkare, och i boken driver Pia Minati tesen att kunskap kan vara livsavgörande, något som i alla fall jag skriver under på.

I ett fullkomligt hjärtskärande efterord, med rubriken ”Magdis, Magdis, älskade Magdis!”, uttrycker Pia Minati sin sorg och saknad, på ett behärskat, och just därför enormt gripande, sätt. Förutom till dottern, vänder sig författaren till andra drabbade, till alla som undrat vad som hände, till personer som är allmänt intresserade och även de som arbetar professionellt med frågor kring psykisk ohälsa. Jag tror att det behövs fler böcker av det här slaget, och att det aldrig kan finnas någon erfarenhet som inte är värd att dela, oavsett om man är drabbad av en anhörigs självmord eller, som undertecknad, plågas av egen psykisk ohälsa. Kunskaper och erfarenheter behöver spridas till fler. Pia Minatis bok är ett omistligt bidrag. Tack för att du orkade dela med dig!

/Michael Nystås, Partille

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!